Förarintygskurs

Det är en grundkurs för dig som vill lära dig att hantera din fritidsbåt. Du lär dig att läsa sjökort med tillhörande hjälpmedel och att navigera inomskärs i dagsljus. Du lär dig också att räkna ut hur lång tid det tar att ta sig mellan två platser, väjningsregler – vem som väjer för vem samt ‘sjövett’. Du lär dig sjukvård och säkerhet – att bli en säker skeppare. Du får också en inblick i tekniska hjälpmedel, allt från kartplottrar till appar. Du får också lära dig de vanligaste lantenorna som din båt skall vara utrustad med, samt vilka ljudsignaler du kan räkna med att höra från andra båtar i skärgården, inklusive dess innebörd. Du får även en inblick i de vanligaste väderfenomenen som är bra att känna till när du är ute i skärgården. Många försäkringsbolag ger rabatt på båtförsäkringen om du har Förarintyg.

Kursdatum

Helgen: under planering

Plats
Plats: Prästkragens väg 20, 132 45 Saltsjö-boo. Vägbeskrivning: Klicka här
Vi håller till på ovanvåningen (Gran Segel). Ingång till höger om huset (Benns butik)

Kurspriser: Förarintyg 2.590 kr.
I kurslitteraturen ingår Kursbok (täcker både Förar- och kustskeppar teori), övningssjökort, transportör, nautisk linjal samt passare (bestick). Alla kursdeltagare behöver denna uppsättning.

Examen betalas till examinatorn. 625 kr i skrivavgift, samt 65 kr för intygsbok om du ej har någon från innan.

Anmälan: klicka på länken https://www.jolleseglarna.se/shop/

Kursens innehåll

  • Navigering inomskärs i dagsljus
  • Land- och sjömärken
  • Göra fart-, tid- och distansberäkningar
  • Väjningsregler
  • Ljudsignaler
  • Kompass
  • Nödsituationer
  • Väder och vind

Examen
Examination genomförs av förhörsförrättare från NFB, Nämnden för Båtlivsutbildning, som kommer till oss och gör prov som sedan gås igenom med var och en individuellt. Resultatet får du direkt. Vid godkänt resultat får du NFB’s blåa intygsbok, där förrättaren stämplat sidan för Förarintyg.

Förkunskaper
Inga, men du skall fylla 12 år som lägst under kalenderåret du tar Förarintyget.

Kursledare
Richard Gradin
0709 – 60 29 99
richard@crewcraft.se